dinsdag 3 april 2012

lezing Hembrug

Op 29 maart hield Peter de Vries een lezing met diashow in het Evean huis Noordse Balk in Wormerveer. Onder de goedkeurende blikken van zeker 25 bewoners van het verpleeghuis vertelde Peter in het kort de geschiedenis van de deze 324 jaar oude fabriek. Hij begon zijn verhaal met een oproep, namelijk dat de verenging Zaans Erfgoed op zoek is naar mensen die herinneringen hebben aan de fabriek of het terrein bij de Hembrug. Zij willen die graag vastleggen. Bewoners die denken herinneringen te hebben, worden uitgenodigd op bezoek te komen in het Hembrugmuseum waar zij in alle rust hun herinneringen kunnen vertellen.

Een aantal leuke wetenswaardigheden uit de lezing.
Wist u dat?
* De Artillerie Inrichting in de jaren '20 de post verzorgde in heel Nederland. Zij waren het eerste Nederlandse postbedrijf nog voor de PTT Post en hadden 200 chauffeurs in dienst.
* De A.I. was één van de eerste werkgevers die de werkdag verkortte. Voor 1906 was een 60-urige werkweek normaal. Dit werd in 1906 terug gebracht naar 6 dagen van 9 uur. En in 1907 kwamen daar zelfs 8 verlofdagen per jaar bij! Ook werd een reisvergoeding ingevoerd, want de lange werkdagen en het dagelijks moeten lopen van Amsterdam naar Zaandam zorgde ervoor dat regelmatig een werknemer tijdens het werk in slaap viel.
* Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werkten bij de A.I. 8.500 mensen. Ze hadden allerlei (sociale) voorzieningen zelf in huis, zoals een geneeskundig dienst, tandarts, fanfare, voetbalteam etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten