maandag 20 februari 2012

Waslokaal Hembrugterrein wind- en waterdicht

www.nieuwhembrug.nl
Na jaren zorg over ernstig verval van talloze monumentale panden op het Hembrugterrein is er nu goed nieuws. Als eerste kon donderdag 26 januari het rijksmonument Het Waslokaal winden waterdicht worden opgeleverd. Daarmee is verder verval voorkomen. Rijk, gemeente en provincie werken inmiddels samen aan herontwikkeling van het terrein tot de nieuwe cultureelcreatieve hotspot in de regio Amsterdam.
Het voormalig waslokaal uit 1936 heeft een interessante houten draagconstructie en gebogen lichtkappen in het dak. Het pand stond op instorten. Nu is het zover hersteld dat het kan worden ingebouwd door een nieuwe gebruiker. De oplevering ging gepaard met een feestelijke bijeenkomst waarbij mensen die betrokken zijn bij het project allen een stuk wasgoed ophingen, waardoor de tekst hersteld verscheen. Kleding en handdoeken van toen, zijn afkomstig uit de collectie van het Hembrugmuseum. Binnenkort volgen nog twee andere gebouwen, de affuitenhal waar al eens evenementen werden georganiseerd, zoals de erfgoedmarkt van 2007, en het zogenoemde 'stationsgebouw', eindpunt van de bedrijfsspoorlijn, waarin het bezoekerscentrum van de HollandRoute, de Europese industrieel erfgoedroute, komt. Voor zover de financiĆ«le middelen het toelaten zal er steeds een gebouw worden gerestaureerd en geschikt gemaakt voor hergebruik. Al te grote wildgroei van struiken en bomen, soms midden in de gebouwen, wordt ook aangepakt vanwege de schade die ze aanrichten.
Bij de feestelijke bijeenkomst hingen de mensen die betrokken waren bij dit project allemaal een stuk wasgoed op zodat de tekst 'hersteld' te voorschijn kwam. Zie ook http://www.nieuwehembrug.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten