dinsdag 4 september 2012

Bezoek een monument in de buurt

Naar aanleiding van de Open Monumentendag op 8 en 9 september start vandaag, 4 september, bij Nederland 2 de serie Markante Monumenten. Kijkers krijgen bij Markante Monumenten een kijkje achter de schermen als bewoners en betrokkenen persoonlijke verhalen vertellen over ‘hun’ monument. Op 8 en 9 september zijn 4.000 monumentale locaties in Nederland gratis te bezoeken.

Thema 2012 Monumentaal Groen.
Natuurlijk weten we dat tuinen, parken en begraafplaatsen zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van duinenrijen en zandverstuivingen tot polders en rivierenlandschap. Nederland is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Daarom gaan we dit jaar met Open Monumentendag niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten: de paden op, de lanen in! U kunt dit jaar al dat mooi ontworpen groen bezoeken. Niet alleen groene monumenten als buitenplaatsen, landgoederen, parken en plantsoenen kunnen bezocht worden, maar ook een prieeltje, een kruidentuin, een boerenerf of een van de vele verdedigingswerken.

Wilt u met bewoners in uw eigen omgeving een monument of monumentale groene locatie bezoeken? Via de website van Open Monumentendag kunt u zoeken (locatie: Zaanstad) op diverse criteria zoals rolstoelvriendelijk, rondleiding, demonstratie etc. Ook buiten de Open Monumentendag mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten