donderdag 20 september 2012

Geslaagde bijeenkomst Zaans Museum

Met genoegen kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst in het Zaans Museum. Op woensdag 12 september ontvingen we een gemengd gezelschap, een leuke mix van vrijwilligers en medewerkers van de verzorgingshuizen en erfgoedingstelling uit de gemeente Zaanstad. Allen zijn betrokken bij Tijd voor Toen Zaanstad en deze middag stond in het teken van het thema
'Erfgoed bezoeken met ouderen'

Waar beter dan hierover te praten in het Zaans Museum?
De middag opende met een overzicht van de thema's en ontwikkelingen van Tijd voor Toen tot nu toe en een rondetafelgesprek over het bezoeken van musea en erfgoedlocaties met ouderen. Als pilot is door een paar groepen van verzorgingshuizen uit Zaandam een bezoek gebracht aan Verfmolen De Kat. De ervaring was zeer positief en lichtte een tipje op van de verschillende mogelijkheden die er zijn om een bezoek passend te maken voor de doelgroep ouderen met een beperking.


Na de inleiding werd door de medewerkster educatie een rondleiding gegeven door het Zaans Museum. Daarbij werd stil gestaan bij de (struikel)punten voor ouderen en werd gesproken over de speciale behoeften en wensen van ouderen met een geestelijke beperking. De middag werd afgesloten met een speeddate tussen de erfgoed- en zorginstellingen. Een directe uitwisseling kwam tot stand (Wat heeft mijn instelling te bieden? Wat kan ik als zorginstelling verwachten van een erfgoedinstelling?) en nieuwe contacten werden gelegd.

Naast het doorpraten over een onderwerp van gezamenlijk belang en de stand van zaken over Tijd voor Toen was de middag ook duidelijk een gelegenheid voor collega's en mensen met dezelfde belangstelling om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten. Al met al een geslaagde bijeenkomst die, zoals één van de deelnemers verwoorde, "weer prikkelt om dingen eens anders aan te gaan pakken of dingen tóch te doen waarvan anders snel wordt geroepen dat er geen tijd of geen geld voor is.".

Een uitgebreider verslag is aan te vragen bij Patricia Bogaard of Vibeke Roeper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten